Site Loader

Een vijver kan prachtig zijn in je tuin, maar veel vijvers worden vies. Zorg daarom dat je deze tips gebruikt om jouw vijver wél schoon te houden, zodat je de mooiste vijver van de buurt hebt.

Zuurstofplanten

Zuurstof in het water is erg belangrijk. Zonder zuurstof worden verschillende soorten afval bijvoorbeeld niet afgebroken. Uitwerpselen van vissen bijvoorbeeld, die blijven dan veel langer liggen. Als je wel zuurstofplanten hebt voorkom je dat, en zo voorkom je ook dat er algen kunnen komen die je water gaan vervuilen. Bovendien groeien zuurstofplanten erg snel en zijn ze ook daarom grote concurrentie voor algen.

Bodem van de vijver

De bodem van de vijver is vaak de grootste vervuiler van het water, vaak zonder dat je het merkt. Er valt namelijk veel afval in de vijver, vooral bladeren van bomen. Zeker in de herfst is dit een groot probleem. Die bladeren zakken namelijk naar de grond en gaan daar rotten, waardoor ze de uitstraling van je vijver verpesten. Ook ontnemen ze de zuurstof aan het leven onder water.

Planten

Ook de planten van je vijver bepalen veel. Als je de planten te vroeg plant doen ze het vaak niet goed. Je moet ze ongeveer in de maand mei planten, omdat het water er dan warm genoeg voor is. Als je dat niet doet zullen de planten het ook niet goed doen en sterven ze langzaam af, waardoor jouw vijver er vies uit gaat zien. Als waterplanten het wel goed doen moet je ze ook goed bijhouden om dat zo te houden. Waterplanten mogen eigenlijk niet boven het wateroppervlak uitkomen, dan groeien ze namelijk niet meer zo hard. Zorg daarom dat je ze knipt als je ziet dat ze te groot zijn geworden. Je moet er dan ongeveer een derde afknippen, zodat ze niet te kort of te lang zijn.

Vijverwater

Tot slot is het vijverwater belangrijk. Zorg dat je het water niet te lang hetzelfde laat, maar vervang het af en toe. Haal dan niet al het water eruit, maar ververs ongeveer ⅓ van het water zodat jouw vijver er weer perfect uitziet.

admin