Site Loader
Sierbestrating-Tuinbestratingwinkel

Je kunt ervoor kiezen om delen van je tuin te bestraten met sierbestrating om een pad of terras aan te leggen in je tuin. Er zijn veel verschillende steensoorten waar je uit kan kiezen. In dit blog lees je over de 4 steensoorten met bijbehorende voordelen. 

Bij het kiezen van een steensoort houdt je rekening met je budget en smaak. Denk bij de keuze van een steensoort ook aan het milieu. Biologisch afbreekbare en duurzame materialen zijn een verantwoorde keuze en nauwelijks milieubelastend. Vraag daarom bij de aanschaf van sierbestrating naar het ‘productpaspoort’. Hierin vindt je informatie over de herkomst of het materiaal herbruikbaar is of niet. Informeer jezelf goed voordat je een aankoop doet. 

1. Bakstenen bestrating 

Bakstenen tegels worden gemaakt van klei en hebben daardoor een nostalgische uitstraling. Bakstenen bestrating gaat jaren, zelfs eeuwen mee en kan hergebruikt worden. Het is daardoor een erg milieuvriendelijk product. 

2. Betonnen bestrating 

Betonnen bestrating ziet er mooi uit en is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld natuursteen. Je kunt met beton alle kanten op en het is in veel verschillende kleuren te verkrijgen. Zorg er wel voor dat je tegels van ‘schoon’ beton gebruikt, dus zonder toevoegingen bestaand uit zand, cement en grind. Dit is namelijk minder milieubelastend. Betonnen bestrating gaat jarenlang mee, is herbruikbaar en kleurvast. Duurzaam beton met natuurlijke, afbreekbare materialen zien we ook steeds meer. 

3. Halfverharde bestrating

Met halfverhardingen worden verhardingen van split en grind bedoeld. Deze verhardingen wordens steeds meer gebruikt omdat het goedkoop is en makkelijk te verwerken. Grind is ronder van vorm en wordt vooral decoratief gebruikt. Voor een wandelpad kun je gebruik maken van split, dit is hoekiger. Hoe lekker het loopt is afhankelijk van het formaat, laagdikte en of er grondplaten worden toegepast. Om zo min mogelijk milieu te belasten kun je beste kiezen voor het materiaal olivijn. Dit is een vulkanisch gesteente dat in staat is om CO2 te neutraliseren. 

4. Natuursteen bestrating

Natuursteen sierbestrating heeft een hele mooie natuurlijke uitstraling. Het is wel een stuk duurder dan de andere steensoorten en de kans is groot dat het niet milieuvriendelijk is verkregen. Probeer altijd te kiezen voor natuursteen uit omringende landen. Natuursteen uit verre landen staat meestal voor roofbouw op de natuur, slechte arbeidsomstandigheden, lang transport en zeer matige kwaliteit. Er bestaan verschillende soorten natuursteen, met allemaal weer iets andere eigenschappen. De 4 meest bekende en populaire soorten natuursteen zijn: leisteen, marmer, graniet en hardsteen.

admin