Site Loader

De vuistregel bij het planten van bloembollen is dat je in het najaar (september tot december) de voorjaarsbloeiende bollen plant. Verder plant je je zomerbloeiende planten vanaf maart tot mei. In dit artikel gaan we je enkele tips geven hoe je een zo goed mogelijk resultaat kunt bereik doormiddel van bloembollen te planten.

Hoe plant je een bloembol?

Wanneer je de plek uitkiest waar je de bollen gaat planten moet je goed kijken hoe je tuin in elkaar zit in het bepaalde seizoen. Vaak staat op de verpakking van de bloembollen aangegeven wat de bloeitijd is, hoe groot ze worden, hoe diep ze geplant moeten worden en tot slot welke afstand je het beste aan kunt houden.

Eerst plant je de bollen in groepen en verdeel je ze in de grond waar je planten wilt laten bloeien. Daarna ga je met een speciale bollenmaker of een tuinschep de gaten graven waar je de bollen in kan doen. De vuistregel die we vaak aanhouden bij het planten van bollen is dat de bol minimaal drie keer in het gegraven gat moet passen. Stel een bloembol is 5 cm hoog dan graaf je dus de bol 15 cm in. Geef de bloembol daarna water en groeien maar.

Voorjaarsbloembollen

Allereerst plant je voorjaarsbollen altijd in het najaar (september tot en met december). Wij adviseren je dan ook je voorjaarsbloembollen te planten in oktober. De reden hiervoor is dat je de bloembollen dan genoeg tijd hebben om te groeien. Daarnaast geef je de bloembollen de kans om te wortelen voordat, de vorst komt. Hierdoor zijn de bollen al sterker en is de kans op overleven aanzienlijk groter.

Zomerbloeiende bloembollen

Bij de zomerbloeiers is het moeilijker te bepalen wanneer je al je bloembollen kunt planten. De meeste zomerbloeiers zijn vorstgevoelig. Dit betekent dat je ze beter in half mei kunt planten zodat, ze niet doodvriezen. Verder zijn de zomerbloeiers leverbaar van januari tot en met mei.

admin