Site Loader

Tegenwoordig houdt iedereen steeds minder tijd over. Wanneer we minder tijd over houden gaat de prioriteit vaak niet uit naar het onderhouden van je tuin. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Dit houdt vaak in dat er veel betegeld is en er gekozen wordt voor planten in potten. Dit ziet er veel minder mooi uit dan een groene tuin, maar vereist wel weinig onderhoud. Het kan echter ook anders, hier zijn 3 tips voor een mooie en onderhoudsvriendelijke tuin. 

Belang van een groene tuin

Waarom zou ik überhaupt voor een groene tuin kiezen? Er zijn meerdere redenen waarom het nemen van een groene tuin goed is. Wanneer we met z’n allen onze tuinen gaan bestraten kan regenwater moeilijker de grond in zakken. Dit kan grote gevolgen hebben in steden waar het water altijd al moeilijk kan zakken. Een groene tuin neemt erg veel water op bij regenval en zal dus een klein stukje van het probleem oplossen. Ook is er uit verschillende onderzoeken gebleken dat een groene tuin en het tuinieren hierin erg goed is voor de gezondheid. Tot slot is het goed voor het dierenleven dat het tegenwoordig toch al niet makkelijk heeft. Er zijn dus genoeg redenen om te kiezen voor een groene tuin. Wanneer deze ook nog eens onderhoudsvriendelijk is, is het toch een makkelijke keuze. 

Overzichtelijk ontwerp

Veel mensen hebben een rommelige tuin. Ze hebben veel planten door elkaar geplant en er zit eigenlijk geen duidelijke structuur in de tuin. Om je tuin zo onderhoudsvriendelijk te maken is het makkelijk op een overzichtelijk ontwerp te gebruiken. Een vuistregel voor een overzichtelijk ontwerp kan zijn om je tuin een derde deel te bestraten en tweederde deel te beplanten. 

Maak gebruik van bodembedekkers

Veel onderhoudstijd gaat zitten in het verwijderen van onkruid tussen en rondom de planten. Onkruid ziet er namelijk onverzorgd uit en wil je het liefste niet. Een manier om hier vanaf te komen is het gebruiken van bodembedekkers. Bodembedekkers zijn planten die rondom bomen en planten op de grond groeien. Wanneer er een bodembedekker groeit kan er geen onkruid komen te groeien. Dit zorgt voor minder onderhoudstijd en een mooiere uitstraling van je tuin. 

Kies de soorten planten nauwkeurig

Om je tuin onderhoudsvriendelijk te maken is het verstandig om wintergroene planten te nemen. Deze planten verliezen hun bladeren of naalden niet in de winter maar blijven groen. Dit heeft 2 voordelen, je tuin ziet er veel beter uit in de winter en het scheelt een hoop onderhoudstijd omdat je de gevallen bladeren of naalden niet hoeft op te ruimen.  Het is dus belangrijk om goed te oriënteren welke planten onderhoudsvriendelijk zijn, dit kan je veel tijd en moeite besparen.

admin