Site Loader

De vogels in Nederland en omstreken hebben het nog wel eens zwaar tegenwoordig. Doordat er steeds meer van het land bestraat en bebouwd wordt verdwijnt er leefgebied van de vogels. Instanties zoals de vogelbescherming proberen hier alles tegen te doen en mensen bewust te maken van het probleem. Je zou het misschien niet denken, maar ook jij kunt iets doen om het de vogels een stukje makkelijker te maken. Hieronder lees je 4 tips om je eigen tuin vogelvriendelijk te maken. 

Overweeg gras in plaats van tegels

Voor vogels is gras een hele goede plek om te zoeken naar voedsel. Merels jagen er op wormen en andere vogels pikken de insecten tussen de grassprieten uit. Een pad van grind is ook niet geheel vogelvriendelijk, denk als alternatief aan een pad van boomschors. Dit is ook een goede plek voor insecten en daarom ook voor de vogels. 

Overweeg meer begroeiing

Vogels hebben ook beschutting nodig. Begroeiing in de tuin kan hier prima voor zorgen. Daarnaast bieden veel planten ook voedsel mogelijkheden voor vogels. Er zijn veel planten die bessen aan de takken krijgen wanneer de plant in bloei staat. Deze bessen zijn voedsel voor veel vogelsoorten. Ook begroeiing op kale gevels en platte daken kan de vogels helpen. In deze begroeiing nestelen veel insecten zich. Deze insecten dienen weer als voedsel voor de vogels. Een ander pluspunt is dat je tuin er een stukje minder kaal uit komt te zien. 

Overweeg een kleine vijver

Wanneer u een middelgrote tot grote tuin heeft, overweeg een kleine vijver. Een ondiepe vijver is een goede plek voor vogels om te badderen en wat te drinken. Naast het voordeel voor de vogels kan je er ook vissen in houden en staat het leuk in de tuin.

Pleeg niet teveel onderhoud

Als u een vogelvriendelijke tuin wilt probeer dan niet te veel in te grijpen. Veel mensen willen hun tuin spik en span houden en plegen meerdere keren per jaar onderhoud. Voor vogels is het het beste om een tuin te hebben waar niet zoveel onderhoud in wordt gepleegd. Gevallen bladeren en takken zijn namelijk goede plekken voor insecten om zich te nestelen. Dit betekend meer voedsel voor de vogels van Nederland. 

admin